Politieke verslaglegging

digitale verslaglegging van politieke discussies op video

Openheid van bestuur is essentieel in een democratie. Daarom moet de verslaglegging van politieke vergaderingen in orde zijn, van Den Haag tot op lokaal niveau. Tegenwoordig bestaan er allerlei digitale opties, zoals het live uitzenden en digitaal archiveren van de audio- of video-opnames van zo’n vergadering.

Sinds enkele jaren kiezen steeds meer gemeenten in Nederland voor digitale verslaglegging. Wanneer journalisten en andere geïnteresseerden een vergadering willen bijwonen, hoeven ze niet meer fysiek naar de raadszaal. Ze kunnen thuis, of waar dan ook, meekijken via de computer. Veel gemeenten leggen bovendien een digitaal archief aan van deze vergaderingen.

Natuurlijk bieden deze digitale oplossingen veel voordelen: je kunt bijvoorbeeld specifieke delen van een vergadering terugkijken om na te gaan hoe die daadwerkelijk verliepen.
SchoonProducties heeft juist in deze vorm van verslaglegging al ruime ervaring. Al enkele jaren registreren wij meerdere keren per week vergaderingen voor gemeentes, waarbij wordt gewerkt met 4 bemande camera's. Juist deze toevoeging zorgt voor een belangrijke meerwaarde ten opzichte van de vaak geziene dome-camera's, die automatisch registreren op microfoon-gebruik. Door de camera's te bemannen, kunnen juist ook de non-verbale reactie's van raadsleden en collegeleden in beeld gebracht worden. Daarnaast is de uitzending die we maken, gemakkelijk te koppelen aan Notubiz en soortgelijke systemen, en bijvoorbeeld de lokale tv. Ook is het mogelijk het live-geschakelde beeld weer te geven op grote tv-schermen in de vergaderzaal, zodat de personen die met elkaar in discussie zijn elkaar goed kunnen zien, zonder daarvoor tegenover elkaar te hoeven zitten.

Politieke verslaggeving:

  • Leden en geïnteresseerden kunnen thuis meekijken
  • Digitale opslag van vergaderingen
  • Professionele dienst naar de burgers
  • Collega raadsleden welke afwezig zijn kunnen terug kijken
  • Bij ziekte of aan huis gebonden toch mee kunnen kijken en luisteren